DESK in voetbalboek uit 1952 van Koos Roestenberg

24-07-2017 om 23:46 DESK Nieuws, Speciale aandacht, Vrijwilligersbelangen

2017-07-24-koos-roestenberg

Peter Roestenberg bedankt!

Het komt niet vaak voor dat we bij DESK historische beelden uit een ver verleden aangeboden krijgen. Onlangs kwam Peter Roestenberg langs met een schitterend bewaard voetbalboek met voetbalplaatjes uit het seizoen 1951-1952. Het voetbalboek ‘Goal’, geschreven door de toen alom bekende sportverslaggever Leo Pagano, kon door het sparen van voetbalplaatjes uit de verpakkingen van zeep-producten gevuld worden met alle kampioenen van Nederland.

Peter Roestenberg kwam het boek tijdens een verbouwing tegen en schonk het boek aan de vereniging. De vader van Peter, Koos Roestenberg, was van het eerste uur lid van DESK. In 1930 werd Koos lid van DESK en begon zijn actieve voetballoopbaan bij DESK, destijds achter de Emté, in de Marktstraat en ook nog op het natuurpark De Efteling, en werd later vrijwilliger van DESK. Koos was tot aan zijn overlijden nog nauw betrokken bij de vereniging en was vaak op de Eikendijk bezig in de tijd van Jan Laros en Adje Puk.

Op 31 mei in 1990 ontving Koos Roestenberg een koninklijke onderscheiding, Lid in de orde van Oranje Nassau, als 60 jaar lid van de vereniging. In 1993 overleed Koos en werd de voetbalhistorie opgeslagen in huize Roestenberg. Het voetbalboek en daarmee een stukje historie van DESK is bewaard gebleven.

Het artikel wat in 1990 geschreven was over het 60-jarig jubileum van Koos Roestenberg:

77-jarige Koos Roestenberg, ‘Desser’ van het eerste uur!

“Als er iemand is die de titel ‘vader van DESK’ mag dragen, dan is dat wel de 77-jarige Koos Roestenberg. Hij is namelijk de enige “Desser” die in juni het feest kan meevieren dat hij zestig jaar lid is van de even oude Kaatsheuvels voetbalvereniging.

Op zijn zestiende jaar begon Roestenberg bij DESK te voetballen op het veld dat toen nog achter de supermarkt Emté in Kaatsheuvel lag. Hij maakte de verhuizing mee naar het Don Boscoterrein bij boer Meren aan de Marktstraat en de fusie met Don Bosco.

Bij die fusie verschoot DESK van kleur: de zwart-witte kleuren verdwenen en Don Bosco’s geel-blauw werd overgenomen. Zijn wit-zwarte shirtje heeft Koos Roestenberg nog steeds bewaard. Acht jaar speelde hij in de eerste en tweede elftallen, die verhuisden naar het sportpark waar nu de Efteling ligt.

Mooie verhalen
Natuurlijk zit Koos Roestenberg van mooie verhalen over vroeger en over (toen ook al) vechtende voetballers en supporters. Zo zat hij tijdens een wedstrijd bij WVO in Oosterhout als eerste in de bus toen de wedstrijd gestaakt werd omdat spelers met elkaar slaag raakten. Ook in Gemert moest de politie er aan te pas komen om op het veld orde op zaken te stellen. Toen de spelers uit de kleedkamer kwamen werd André van Es door de supporters op zijn neus geslagen.

Ook herinnert hij zich nog goed toen in de oorlog tijdens een wedstrijd tegen RKC de Duitsers schietend naar onderduikers kwamen zoeken. Hij ontsprong de dans omdat hij een “ausweis” had. Tien jaar lang, van 1955 tot 1965, was Koos Roestenberg jeugdleider bij de junioren en begeleidde hij ook bij uitwedstrijden de teams. Op de fiets wel te verstaan.

Acht jaar was Roestenberg leider van het tweede team en tien jaar van het zesde, de jaren dat zijn jongste zoon Peter Roestenberg in die elftallen voetbalde. Stappen deed hij ook als supporter met Peerke van Laarhoven en Jan Verhoeven, die allebei overleden zijn. Mooie jaren heeft hij met hen gehad.

Iedere zondag gaat Koos Roestenberg nog naar de thuiswedstrijden van het eerste team kijken en iedere zaterdag naar de jeugd. Ook gaat hij iedere maandagmiddag helpen opruimen. Minimaal drie keer per week is hij dus nog steeds bij “zijn” DESK te vinden. Na een ziekte vorig jaar gaat hij ‘s winters niet meer naar DESK, maar als het beter weer wordt is hij weer alle middagen present. En weer of geen weer, hij komt altijd op de fiets.”

Artikel uit 1990.

Bedankt voor het schitterende materiaal Peter!

Tags: , , , , ,