Nieuws

Good practice: JO14-1 start met een schone lei

02 december 2018
www.vvdesk.nl
'Mijn TEAM, een TOPJAAR'

Wat moest beginnen als een fantastisch seizoen, leek bij de JO14-1 al snel op een flinke teleurstelling uit te lopen. Vorig jaar als 5e geëindigd in de derde divisie, met veel plezier in het spelletje, nu een nieuwe start in de hoofdklasse met een door de wol geverfde trainer en een poule met tegenstanders die leuke potjes voetbal beloofden. Alle ingrediënten voor een topjaar.

 

Maar ondanks alle goede bedoelingen lukte het niet. De chemie was kwijt, het plezier was weg en de kopjes hingen al snel. Raar toch zou je denken?

Deze jongens kennen elkaar al een tijdje, zijn redelijk fanatiek en gedreven, en veel van hen gaan met elkaar van team naar team. Wat is er dan veranderd?

En dát is nou juist het bijzondere. Er hoeft in de samenstelling eigenlijk niet zoveel te veranderen om een andere groep voor je te krijgen. De dynamiek in een groep verandert: volgers worden leiders, kleine kinderen worden groot, de ongeschreven codes veranderen. Vooral na een periode van vakantie of na de winterstop, kan het ineens zo zijn dat je als trainer of leider je team niet meer herkent. De dynamiek in een groep kan doorslaggevend zijn. Het kan je brengen tot grote successen, het kan ook een verborgen saboteur blijken.
 

Vandaar het besluit om het bij de JO14-1 over een andere boeg te gooien: luisteren naar de doelen en gedachten van de kinderen, vertrouwen op hun inzichten, ze keuzes geven en zelf afspraken laten formuleren. Hoe klein ze ook zijn, kinderen weten echt wel wat ze willen en een afspraak is veel sterker als ze die samen maken dan dat deze wordt opgelegd. Bovendien versterkt het de relatie met de coach/trainer van het team. Hoe fijn is het als je het gevoel hebt dat er echt naar je geluisterd wordt?


Met het document “Mijn TEAM, een TOPJAAR” (zie foto hieronder) als leidraad hebben we met de JO14-1 een mooie avond gehad waarin veel duidelijk werd over de persoonlijke en gezamenlijke doelen. Ook de manier waarop deze doelen volgens de kinderen verwezenlijkt kunnen worden en de afspraken die daarvoor gemaakt moesten worden zijn nu in beeld. Deze hebben we samengevat in een eigen teamdocument. En geloof het of niet, al bij de eerstvolgende wedstrijd zag en hoorde je positieve dingen in het veld gebeuren. Al was het maar het fantastische dansje bij de twee doelpunten J.

 

En niet alleen wij zijn enthousiast over dit proces. De hoofdrolspelers hebben hun mening ook kunnen geven natuurlijk: “Het was een leuke en belangrijke sessie, maar liever train ik gewoon”, “Grappig dat je nu ziet dat we allemaal veel hetzelfde willen” en “Ik heb het idee dat we nu meer als team zijn gaan spelen en trainen, we worden nu hopelijk weer het oude team”. Het feit dat je in gesprek bent samen en meningen deelt is een motivatie voor iedereen.
 

Natuurlijk is dit geen sprookje. Ze leefden nog lang en gelukkig kan alleen als je het gemaakte teamdocument levend houdt binnen je team. Maar het geeft je als trainer/ coach zeker handvatten om op een leuke en motiverende manier met je team aan de slag te gaan. Vandaar dat we je deze good practice niet wilden onthouden.
 

Wil je als coach/trainer meer informatie over de inzet van “Mijn TEAM, een TOPJAAR”, neem dan via de app of telefonisch contact op met Maurice Simmerok, Lisette van den Herik of William Saleming.


 
 
 
www.vvdesk.nl
Pyromaniacs zetten de Eikendijk in vuur en vlam.  Meer >
 
www.vvdesk.nl
Clinic voor het goede doel! Meer >
 
 
 
 
 
 
11-01-2020 Meer >
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sponsors & Partners
Weerinformatie
buienradar

Terug naar boven